
שינויים גלובליים ושינויים פרדיגמטיים בחינוך: ילדי ההווה הם אזרחי העתיד
אנו חיים במציאות בה מתחוללות תמורות גלובליות מואצות בתחומי החברה, הטכנולוגיה, הכלכלה, הסביבה והפוליטיקה, בהם תשובות העבר וההווה אינן מספקות את צורכי העתיד. שינויים אלו מחייבים היערכות של ארגונים ומערכות, ובכללן מערכת החינוך, לפעולה בתנאי עמימות וחוסר ודאות מתמידים וליכולת הסתגלות מתמדת בתנאים אלו.
קרא עודמערכת החינוך בישראל, הרואה עצמה אחראית להכנת התלמידים לחיים בסביבה עתידית, ניצבת בפני אתגרים כגון: הטמעת מיומנויות המאה ה-21, מתן כלים להתמודדות עם תחומי תעסוקה חדשים, עם סיטואציות עמומות, עם הצורך להעביר אחריות אישית רבה יותר של התלמידים על למידתם, לפתח את היכולת והמוכנות של התלמידים לשתף בידע, וכיוצא בזה. כתוצאה מכך, הולכת וגוברת ההבנה שנדרש שינוי של התפיסה הפדגוגית : שבירת מבנים מסורתיים של מקום, זמן, תוכן ומתודות, ואימוץ פרקטיקות הוראה ולמידה המתרחשים במרחבים שונים המזמנים התנסות ורכישת מיומנויות הנדרשות במאה ה-21.
צוות מרכז פסג"ה מנח"י רואה חשיבות רבה בהקמתו של מרחב מדגים במרכז הפסג"ה שיאפשר למורים ללמוד ולהתנסות בהוראה במרחבים חדשניים על מנת שיהיו מסוגלים לנצל את המרחב הפיזי לקידום פדגוגיה חדשנית ולהיות מורים אפקטיביים ורלוונטיים לתלמידים במאה ה-21.
עובדי ההוראה יתנסו במגוון פרקטיקות למידה חדשניות, הנותנות מענה לסגנונות ללמידה מגוונים במגוון של מרחבי למידה, כגון: למידה אישית, למידה שיתופית, למידה משחקית, למידה במרחבים וירטואליים ועוד הנדרשים על ידי עובדי הוראה ובתי ספר.
מרחב הלמידה יספק מרחב גמיש, שמזמן גם שיתוף ועבודה קבוצתית, גם מרחבים יותר אינטימיים לעבודה יחידנית או למספר קטן של עו"ה וגם מרחבים לקיום סימולציות.
חשוב לציין שמרחב הלמידה יאפשר קבלת ידע, מתודות, מיומנויות ורעיונות שיהיו ברי יישום גם בכיתות הוראה "רגילות" בבתי ספר שאין בהם מרחבים חדשניים.